Dövme Bakımı Nasıl Yapılır?
Dövmeniz biter bitmez bakım aşaması başlar. Dövmeyi açık yara gibi düşünmemiz gerekir. Bu nedenle dövmeye iyileşene kadar dikkatli ve titiz davranılmalıdır. Dövmenin iyileşme süresince uygulayacağımız bakım metotları süreci daha rahat atlatmanızı sağlayacaktır.
1-3 Gün: Dövmeciniz dövmeyi bitirdikten sonra dövmeye bir krem sürüp, streç film ya da benzeri bir bant ile dövmeyi kapatır. Bu işlem ilk bir kaç saat dışarıdan gelecek bakterilerin yaranın üzerine gelmesini engeller. Bu bandajı dövmecinizin önerdiği süre boyunca çıkarmamanız gerekir. İlk üç gün dövme için en kritik iyileşme dönemidir. Bakımını çok titiz ve steril yapmanız gerekir. Krem sürme işleminin eldivenle yapılmasını tavsiye ettiğimiz dönemdir. Sıcak ya da soğuk suya kesinlikle temas etmemesi gerekir.
3-6 gün: Krem sürme aralığını cildinizin kremi emiş oranına göre kendiniz belirleyeceksiniz (min. 4-5 kez). Dövme, iyileşme süresince kuru kalmamalıdır. 3. Günün ardından soğuk su ile duş alabilirsiniz fakat duş öncesi kalın vazelin tabakasını yedirmeden dövmeye sürmelisiniz. Duş sonrası vazelini silip dövmenin bulunduğu bölgeyi temiz bir bez ile nazikçe kurulamalısınız ve dövmecinizin önerdiği kremi sürmelisiniz.
Kremin düzenli kullanılması dövmede kızarıklığı, kabuklanmayı, kaşıntıyı önleyecektir. Dövme iyileşmeye başladığı andan itibaren ölü deri atacaktır. Ölü deriyi ne kadar yumuşak kıvamda atarsa dövme o kadar temiz çıkar.
Düzenli krem kullanılmaması sonucu oluşan kabuklanmaları asla koparmayın bu dövmenin bozulmasına, renklerin dağılmasına ve belli bölgelerde dövmenin silikleşmesine neden olabilir. Aksi durumlarda dövmecinizle iletişime geçin.
6-14 Gün: Kabuk atma sürecinin devam ettiği dönemdir. Günde en az 1 kez, antibakteriyel bir sabun ile dövmeyi yıkayıp krem sürmeye devam etmelisiniz. Dövmecinizin önerdiği kremi kullandığınızda kaşıntı da yaşamayacaksınız fakat yine de kaşıntı yaşarsanız kesinlikle kaşımıyorsunuz. Dayanılmaz bir kaşıntı karşısında kaşınan bölgeye buz tampon uygulamalısınız.(buzu doğrudan cilde temasından kaçının bir poşet içinde uygulama yapınız)
15-30 gün: Genellikle 1 ay içinde dövme tamamen iyileşebilir. Bu süreç içinde iltihaplanma, şişlik gibi problemlerle karşılaşırsanız dövmeyi yaptırdığınız kişiye mutlaka danışın. Ayrıca, cildinizin alt katmanlarının tamamen iyileşmesi 2-3 ayı bulabilir. 2-3 ayın ardından kontrol için dövmecinize tekrar görünebilirsiniz.
Ömür Boyu Bakımı: Renk pigmentlerinin asıl düşmanı güneş ışığıdır. Dövmenizi güneşe karşı koruyabildiğiniz ölçüde uzun ömürlü olacak ve canlı kalacaktır. Yaz aylarında güneş kremi sürmeyi, güneşlenirken yanmamaya özen gösterin.
Güzel günlerde, keyifle taşıyacağınız dövmelerinizle mutluluklar dileriz.
Tattoo 79 Studio
Dövme Yaptırmadan Önce Yapılması Gerekenler:
Yapılması gerekenleri ikiye ayırmak gerekirse dövme sonrası yapılması gerekenler olduğu gibi öncesinde de yapmamız gereken çok önemli şeyler var. Vücudumuzda taşımayı hedeflediğimiz dövmeyi seçerken özenli davranmalıyız. Dövmenin tasarımı süresince aklımıza takılan her ayrıntıyı tasarımcı ile paylaşmamız gerekir. Çalışacağınız Tattoo Artistin önceki çalışmalarını kotrol etmeyi unutmaynız. Yapabilir onayınızdan geçtikten sonra çalışmaya başlamalısınız. Dövme yaptırmadan önce varsa kronik rahatsızlığınız dövmeciniz ile paylaşmalısınız. Ciddi şeker hastalığı olanların dövme yaptırmaması gerekir.
Özellikle uzun soluklu dövme çalışmalarına hazırlanmak gerekir. Randevu haftası bol su tüketmiş olmak, randevu zamanı uykumuzu almış, karnımız tok dinç bir şekilde gelmek acıyı en aza indirecektir. Direncinizin yüksek olması rahat bir seans geçirmenizi sağladığı kadar dövmecinizin de rahat çalışmasına yarayacaktır. Dövme yapılma sırasında kan şekerinizi dengede tutmak için sevdiğiniz ufak tefek atıştırmalıkları yanınızda bulundurmanızı öneririz.